Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009

ΙΩΝΕΣ 1890

«ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ...» 

Συζητώντας μέλη και φίλοι των Ιώνων, διαπιστώσαμε μια μεγάλη ανάγκη. Πλησιάζοντας τα 120 χρόνια ζωής του Πανιωνίου, να προβούμε σε διάφορες ενέργειες και πράξεις εορτασμού με σκοπό, 1. την ανάδειξη της ιστορίας του Συλλόγου, 2. την ανάδειξη της δυναμικής- διαφορετικής σημασίας της Πανιώνιας ταυτότητας, 3. την ουσιαστική επανασύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, με σκοπό τον μεγάλο και ενιαίο σε χρόνο Πανιώνιο. Πικρός καρπός διαφόρων συζητήσεων μας, αποτέλεσε η επισήμανση του «χαμένου νήματος», ανάμεσα στις γενιές που διαβήκαν και διαβαίνουν 3 αιώνες Πανιώνιας παρουσίας. Ακλόνητη πεποίθηση μας αποτελεί η επισήμανση ότι αυτό το νήμα πρέπει να βρεθεί και να τροφοδοτήσει ξανά με ζωή την Πανιώνια οικογένεια.  

Σημασία έχει λοιπόν τεράστια το πως, ως τι αντιλαμβάνεται ο καθένας την Ιστορία. Σε αυτό το θέμα θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Μακριά από εμάς αντιλήψεις αλά «Great Greeks». Γραικοί μπορεί να είμαστε γραικύλοι σίγουρα όχι. Η ιστορία για μας δεν αποτελεί πασαρέλα γνώσεων ή κομπασμών. Αποτελεί έμπρακτη αλήθεια και κριτήριο της καθημερινότητας μας. Αποτελεί τον κρίκο που ενοποιεί αυτό που θέλουμε να λέμε πανιώνια οικογένεια. Συνεχώς την τροφοδοτεί, της δίδει νόημα, μετατρέπεται σε «ζωογόνο πνοή», μεταμορφώνει σε ωραία και μεγάλη την κάθε μέρα ρουτίνας του σύγχρονου τρόπου ζωής. Και μέσα στην ιστορία ξεχωρίζουμε τους πρωτεργάτες, τα ζωντανά πρότυπα, τους ανθρώπους εκείνους που υπερβήκαν τα δεδομένα και τα σίγουρα. Αυτούς που «γράψαν ιστορία» με τον πιο ωραίο και συγκλονιστικό τρόπο. Νοηματοδοτώντας με «ψηλό πήχη» τις δικές μας ζωές. Γεμάτη η πανιώνια ιστορία με τέτοιες μορφές. Ας μας επιτραπεί να σταθούμε ξανά σε αυτόν που εμείς νιώθουμε ως τον πρώτο των πρώτων, τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης. Ξεκινώντας από πολύ παλιά. Ένα κείμενο του 1ου αιώνα μ.Χ. Την Αποκάλυψη του Ιωάννη και την επιστολή προς τον Επίσκοπο της Σμύρνης: 

«Και τώ αγγέλω της εν Σμύρνη εκκλησίας γράψον, τάδε λέγει ο πρώτος και ο έσχατος, ος εγένετο νεκρός και έζησεν, οίδα σου τα έργα και την θλίψιν και την πτωχείαν αλλά πλούσιος ει... μηδέν φοβού ά μέλλει παθείν... .έξετε θλίψιν ημέρας δέκα. Γίνου πιστός άχρι θανάτου και δώσω σοι τον στέφανον της ζωής...» 

Σε αυτές τις λίγες γραμμές, σε αυτό το απόσπασμα παραίνεση έμεινε πιστός μέχρι θανάτου ο τελευταίος πριν την καταστροφή Επίσκοπος Σμύρνης. Δεν άκουσε τις σειρήνες, δεν ακολούθησε την πεπατημένη της ατομικής ασφάλειας και κατοχύρωσης. Προτίμησε στέφανο νίκης αλλιώτικο από αυτό που ως νίκη αντιλαμβάνεται η σύγχρονη κοινωνία. Παρέμεινε «επί του σκοπού» αταλάντευτος. Με τη ζωή και τον θάνατο του. Όπως ακριβώς έπραξε και ο πρώτος Μητροπολίτης Σμύρνης, ο Άγιος Πολύκαρπος. Αν μέσα στους αιώνες υπήρξε η μεγάλη Μικρασιατική πατρίδα, αν θέλουμε να φέρουμε τον τίτλο της σμυρναίικης φρεγάτας που συνεχίζει το ταξίδι μέσα στον χρόνο, αν θέλουμε «οι ιαχές των Ιώνων» να συνεχίσουν να ακολουθούν τον Ιστορικό, να σκύψουμε ευλαβικά σε αυτές τις μεγάλες θυσίες, να αντιληφθούμε τι τις εμπνέει. Να καταλάβουμε καλά ότι αυτές οι μεγάλες θυσίες, έγιναν κιβωτός πολύτιμη που διέσωσε την Πανιώνια «διαφορετικότητα» μέσα στον χρόνο. Αυτό το πείσμα των «πατρικών αγώνων», ζωογόνος πνοή να γίνει για μας. Αυτή νομίζουμε πως είναι η μεγάλη πρόκληση μπροστά στα 120 χρόνια ιστορίας του Ιστορικού.  

3 σχόλια:

Πρόσπερο είπε...

Δεν ξέρω ρε παιδιά πως αυτά τα αλλεπάλληλα λάθη της διοίκησης εντελώς "συμπτωματικά" με συμβόλαια πρωτοκλασάτων παικτών με έχουν κατατρομοκρατήσει.Πρόπερσυ είχαμε το "λάθος"στο συμβόλαιο του Ενσαλίβα που κατά διαβολική σύμπτωση κι εκείνος φλέρταρε με την ίδια ομάδα,στην οποία και κατέληξε.Αλλωστε στην ΑΕΚ είναι προσφιλής η ταχτική να αρπάζει στο τσάμπα παίκτες από τον Πανιώνιο πάντα με μαφιόζικες μεθόδους για να θυμηθώ τους κορυφαίους σκόρερς του Ελληνικου ποδοσφαίρου Νεστορίδη και Μαύρο.Εσχάτως διαπιστώθηκε ασυγχώρητο λάθος στο συμβόλαιο του Μάκου.Κι επειδή το καχύποπτο μυαλό μου τρέχει και σε άλλες παρόμοιες παλιές ιστορίες όπως για παράδειγμα του Μαραγγού όπου για να μεταγραφεί ο Σπυράκος στον Παναθηναικό η διοίκηση του Ερμείδη "ξέχασε"-τί λάθος κι αυτό!- να του ανανεώσει έγκαιρα το συμβόλαιο όπως για να γίνει πειστικό το "Λάθος"και πέντε άλλων-γα την ιστορία αναφέρω τα ονόματα των Καναρά,Τόγια,Κομπιτσή,Παπαπαναγή κ.λ.θέλω να ρωτήσω κάποιον με κοινή αλλά πολύπαθη από τα στραπάτσα του παρελθόντος νοημοσύνη να μου απαντήσει αν είναι υπερβολικοί οι φόβοι μου.Δεν ξέρετε πως θα το χαιρόμουν,ακόμα και αν χρειαζόταν να γελοιοποιηθώ δημοσίως.Επιμένοντας λοιπόν στη βλακώδη μου καχυποψία έχω σχηματίσει στο διεστραμμένο μου μυαλό ένα απίθανο σενάριο:ότι τάχα κάτι περίεργο τρέχει με την ιστορία του Γρηγόρη μας που ώ τι έκπληξη μας το παίζει και πατριώτης τώρα."Δε θα εκμεταλλευτώ το λάθος της διοίκησης γιατί δε θέλω να χάσει ο πανιώνιος χρήματα!"φέρεται ότι είπε όπως και άλλα τινά δακρύβεχτα-"Το σενάριο είναι απλό ύστερα από την ανακάλυψη του ανθρώπινου "λάθους" της διοίκησης εγώ ο αφελής θα πω:"προκειμένου το παιδί να μας την κάνει τον Γενάρη στο τσάμπα δώστε τον να πάει στο καλό βάζοντας στο ταμείο διακόσια πενήντα δολλάρια.Αλλωστε δεν είμαι σίγουρος ότι τα έχει και αυτά η καταχρεωμένη ΑΕΚ Πρόκειται για έργο που στον άτυχο συλλογό μας το έχουμε ξαναδεί δυστυχώς πολλές φορές στο παρελθόν.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΜΑΣ.ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΦΕΥΓΕΙ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ.ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ 100 ΠΙΣΩ.ΕΙΧΑ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΡΩ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΩ.ΠΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ Κ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

an nomizeis oti einai to idio o paniwnios me ton pan8rakiko bravo sou alla mallon tyxaia egines paniwnios.